cs-CZ
Čeština
cart
Košík
menu

Důležitost ženské sebepéče v kontextu dogmat naší společnosti

13. ledna

Už několik let se pohybuji mezi ženami a všimla jsem si, že menstruace je dlouhodobě medikalizovaná. Co to znamená? Že je obecně gynekology považována za problémový jev, někdy dokonce za zbytečnost, přestože je fyziologická. My ženy jsme si navykly lékařům věřit, protože je to jednodušší, než se zajímat a skládat si informace o svém těle jako puzzle. Ne sama menstruace, ale přístup společnosti k ní je patologie, kvůli které ženy během několika desetiletí podlehly falešnému pocitu, že nemůžou být odbornicemi na své vlastní zdraví, ale potřebují se neustále někomu svěřovat do péče. Menstruace však byla, je a doufám, že vždy bude přirozeným projevem ženství, který nás provází během celého produktivního období života. Pouze žena sama roste ve svém těle, zná tělo nejlépe, proto je skutečnou odbornicí na své zdraví. Pokud by ženy byly podporovány, aby přijaly zodpovědnost za své zdraví, nebylo by podle mého názoru tolik civilizačních onemocnění, respektive žen jimi trpícími.

Aby došlo ke změně, měly by si ženy uvědomit, jak důležité je věnovat pozornost své menstruaci a cyklu vůbec. A byť nemají vystudovanou biologii, informací i zkušeností mají dostatek.

 

Pokud se chcete o svém těle něco dozvědět, učte se a pozorujte svůj cyklus a menstruaci. Zjistíte, že je nutné, abychom rozlišovaly mezi označením zdravý a normální menstruační cyklus nebo menstruace. Zdravá menstruace je taková, která nebolí a neparalyzuje nás. Normální menstruace naopak může bolet, v krvi jsou sraženiny, krvácení předchází špinění apod. Gynekologové konstatují, že je tento průběh cyklu normální, protože neznají přirozené techniky prevence. Většina gynekologů jsou navíc muži. Nikdy je během ovulace nepobolíval vaječník, nepraskla cysta, nebyli před menstruací protivní, nemenstruovali, a tak přeci nemůžou zaujímat fatální stanoviska o ženské přirozenosti. Roky jsem si myslela, že moje menstruace je normální, než jsem zjistila, že může probíhat úplně jinak, zdravě. A že to zdraví se odráží od mého chování k sobě.

Pozorností k sobě vyjadřujeme respekt a úctu ke svému tělu, do kterého sice nevidíme, ale které s námi komunikuje svými projevy. Důležitým komunikačním prostředkem je například délka a průběh menstruace, teplota, hlen a výtok, délka cyklu, bolest, ale i nálada. Pokud jsme k sobě pozorné, máme možnost v projevech svého těla vidět souvislosti a naučit se na ně reagovat. Znát své tělo a pečovat o něj může být cesta, jak předcházet možným gynekologickým potížím, nechtěnému otěhotnění nebo bolestem při menstruaci. 

Když ráno vstanete z postele, ustelete ji, aby byla připravená na večer. Když dojíte, umyjete talíř, než na něm zaschnou zbytky jídla. Když zašpiníte oblečení, vyperete ho, protože v čistém se cítíte lépe. Když vám skončí menstruace, vyvaříte menstruační kalíšek na příští měsíc. Je vám určitě jasné, co tím chci říct? Že je důležité si po menstruaci uklidit ve svém těle a připravit ho na nový cyklus.
 
Může to být třeba formou pravidelného měsíčního rituálu jako to dělám já. Vždy si při vyvařování kalíšku zároveň v druhém hrnci vařím bylinky na ženskou bylinnou napářku.

V našem těle se každý měsíc tvoří nová výstelka, kterou potřebuje oplodněné vajíčko pro uhnízdění. Celý proces je řízen hormonálně, ale má na něj vliv také reakce nervové soustavy na vnější podněty. Čím více jsme v psychické a fyzické nepohodě, tím je větší pravděpodobnost, že se režim těla rozhodí. Pokud tedy nebereme hormonální antikoncepci, která navenek upravuje cyklus, ale ve skutečnosti ho úplně vypíná.

Menstruujeme příliš často a dlouho. Průměrně 400x za život. Takové množství menstruací bez následné péče naše tělo fyzicky vyčerpává, proto potřebuje podporu. Kdysi měly ženy více dětí, dlouhodobě kojily a jejich tělo bylo z důvodu větší fyzické námahy obezřetné a drželo plodné cykly na uzdě. Dnes se zvyšuje množství žen, které trpí chorobami, které souvisí s menstruací a poruchami hormonálního systému. Pomalu přicházíme o přirozenou plodnost. Už jen to úplně stačí, abychom se každá zamyslela nad tím, zda opravdu děláme dost, když pro sebe neděláme nic.

S běžným menstruačním problémem máme ve zvyku navštívit gynekologa a odcházíme od něj s receptem na antikoncepci. Ta se předepisuje nejen jako ochrana před početím, ale jako lék na gynekologické problémy nebo hormonální výkyvy. Jenže to je přesně ten kámen úrazu, který přesouvá menstruaci jako přirozený jev na druhou kolej. Antikoncepce totiž tvoří zdánlivý cyklus, při němž vaječníky a děloha hybernují. Cyklus neřídí hypofýza a hormony vaječníků, popřípadě žlutého tělíska, ale malé hormonální pilulky. Důležité je vědět, že nedochází k menstruaci. Nezraje vajíčko, neroste sliznice a krvácí se ze spádu jenom na oko. Tělo spí a občas tak hluboce, že jej kolikrát není lehké probudit, když si ve třiceti vzpomenete, že už jste připravená mít děti.

Pokud neužíváme HA a nedojde k oplodnění vajíčka, tělo se opakovaně čistí. Nelze to udělat jinak, proto hovoříme o cyklu. Průběh a délka menstruace odpovídá stavu dělohy a vaječníků. Ale také množství děložní sliznice, gynekologickým potížím různého druhu, časným potratům, množství těhotenství a porodů, stresu apod. Proto má měsíční krvácení díky všem nuancím různou délku a průběh, čímž je vyjádřena kondice a zdraví ženských reprodukčních orgánů. Považujme menstruační krvácení za informaci.

Z pohledu biologie by se během menstruace měla odloučit celá svrchní vrstva endometria, která odumře díky zaškrcení cév vlivem poklesu progesteronu. Vzniká poranění, které zakrvácí a způsobí odloučení děložní výstelky. Je to sice přirozený proces, ale stále je to krvácení jako každé jiné.

Co dělá člověk, když krvácí? Běhá? Skáče? Dělá vše, jako normálně? Těžko. Jeden z největších mýtů kolem menstruace je, že žena může během svých dnů dělat to, co běžně. S veškerou úctou k ostatním by žena měla během svých dnů být laskavá a všímavá nejprve k sobě samé a potom až ke svému okolí. Měla by zvolnit, polehávat a za ničím se nehnat. Velmi pečlivě by měla vybrat menstruační pomůcky sobě na míru. Skvělá je i volná menstruace. Léta jsem používala tampony, ale teď už je moje tělo nechce, a tak je nechci ani já. Poslouchám se, reaguji používám kalíšek a menstruační kalhotky (nově).

Děloha během menstruace i po ní potřebuje ohleduplnost a péči. Je zraněná a regeneruje. K regeneraci potřebuje ženské tělo klid a teplo. Bylinná napářka zvyšuje tepelný komfort v oblasti malé pánve. Po menstruaci prokrvuje dělohu a vaječníky a zvyšuje vnímavost k místu, ve kterém jsou ukryté naše emoce, k pánevnímu dnu. Je efektivní technikou, díky které si můžeme v sobě po menstruaci uklidit. A před menstruací uvolnit napětí.

Před menstruací tělo doslova prosí o pozornost tím, že míváme PMS, špiníme, máme bolesti. Kupodivu, i bolest však máme ve zvyku přehlížet a považovat za normální. Tlumíme ji Ibalginem, který se stal běžně užívanou menstruační pomůckou.Tělo díky němu znecitliví a přestane komunikovat. Rozumím tomu, že uleví, ale každý měsíc pravidelně?

 

Opravdu nás má menstruace bolet jako boží trest za to, že si Eva kousla do jablka? Jsou umělé hormony nebo prášky proti bolesti řešením? Proč fyziologický, tedy přirozený proces ženského těla bolí?

 

Protože tímto způsobem naše tělo komunikuje. Volá o pomoc a my jeho řeči nerozumíme. Neznáme jazyk našeho těla, protože máme růžovou pilulku a hlavně kupu tradičních keců o tom, že k menstruaci jistý diskomfort a bolest patří. To také předáváme svým dcerám.

 

Ale pozor!!! Nejsme obětmi našeho ženství! To vůbec! Mít možnost být okatě cyklická, to je dar. Náš cyklus nás učí se sebou pracovat a sledovat v sobě doslova roční období. Naše emoce, citlivost, vnímání, celá naše ženskost je hluboce spojena s fungováním našich ženských pohlavních orgánů, které zrají od našeho narození a postupně ztrácejí svoji funkci, jak stárneme. I proto je důležité o ně začít pečovat ještě dříve, než se jejich funkce rozvinou a pokračovat i ve stáří, kdy přicházíme o přirozené zvlhčení pochvy a tvorbu hormonů.

 

Když si budeme naslouchat a pečovat o sebe ze srdce a ne jen na oko, změníme pohled společnosti na menstruaci. A hlavně změníme svůj přístup ke svému tělu.

Často čtu alibistické názory “odborníků”, že nemusíme tělu nijak pomáhat. Třeba u samočistící funkce pochvy, která má za úkol udržovat kyselé pH a nenechat přemnožit bakterie v pochvě. Už jsem slyšela názor, že napářka tuto přirozenou mikroflóru naruší. Není to pravda. Napářka je příliš jemná na to, aby rozhodila pH pochvy. Napářka ale pochvu prokrví a podpoří činnost žláz, které produkují sekrety, jež jsou pro fungování našeho těla důležité. Husté patologické výtoky rozpustí nahřátím příslušných partií a pomůže jim odejít z těla ven. Jako, když si při rýmě napaříte dutiny.

Vím, o čem mluvím. Pravidelné napařování mě pomohlo zbavit se opakujících se kvasinkových infekcí. Nejedná se tedy o narušení rovnováhy těla, ale o podporu jeho správného fungování.

Naučme se tedy během menstruace zklidnit, zvolnit tempo, dodat do těla teplo. Zavinout se do šátku. Lehnout si a uvařit si bylinný čaj z maliníku nebo řebříčku. Nevyvíjet na sebe v této fázi tlaky. Odpovědět na dotaz sebevědomě: “Promiň, dneska NE. Menstruuji.” Po skončení menstruace podpořit regeneraci dělohy a dočistit ji od zbytků, které už měly být dávno pryč. K tomu je vaginální napářka jako pravidelný měsíční rituál perfektní. Není nijak invazivní, je jemná, jednoduchá a příjemná. Jestliže dodržíte základní pravidla, nijak si nemůžete ublížit, právě naopak.

Možná se nyní ptáte na to, jak často a kdy napařovat v rámci pravidelné měsíční očisty, o které píšu. Ale já vám odpovím trochu lišácky a v souladu s tím, co se nese celým mým článkem: ”Poslouchejte svůj vnitřní hlas.” Pokud nemáte žádné gynekologické problémy, začněte alespoň jednou před menstruací a jednou po. Co se týče vaší citlivosti na teplo, ze které vychází doporučení, jak dlouho nad parou sedět, přečtěte si článek 3 druhy ženské bylinné napářky přizpůsobené zdravotnímu stavu ženy. U cyklu pod 28 dní volte bylinky Urovnání menstruace u cyklů delších Pravidelná očista. Ale napařujte také pocitově v průběhu cyklu a vnímejte změny. Napařujte před milováním, to je teprve něco. 

Pokud nevíte, jak na napářku technicky, podívejte se na článek Jak si dopřát ženskou bylinnou napářku nebo mrkněte na video Jak začít.

Pokud máte gynekologické problémy a nejste si jistá, zda je napářka vhodná nebo byste potřebovala konzultaci, napište mi na e-mail monika@steamy.cz. Pokusím se vám poradit.

Buďte k sobě všímavé

S láskou...

 
phone
Zavolejte nám
chat
Nebo nám napište na
Přihlášení
Nemáte ještě účet?Zaregistrujte se.