cs-CZ
Čeština
cart
Košík
menu

Ženská bylinná napářka v šestinedělí

18. prosince

Je mi potěšením vám v tomto článku představit vaginální napářku jako proceduru, která je již po staletí součástí poporodní obnovy žen na mnoha místech po celém světě, aniž by mezi jejich kulturami byl blízký vztah nebo měly společné kořeny. Tyto kultury propojuje pouze znalost lidského těla a ženské duše, vnímání poklidně stráveného šestinedělí jako nutné prevence následného zdraví ženy spojené s tradicí, která je prověřená mnoha generacemi žen.

Šestinedělní napářku můžeme považovat především jako preventivní proceduru, která podporuje rychlejší a efektivnější regeneraci těla tím, že zlepšuje prokrvení oblasti malé pánve, stimuluje dělohu a působí protizánětlivě díky bylinám v ní obsažených. Moderní evropská žena ji nezná a neumí své porodem oslabené tělo podpořit ani tím nejjednodušším způsobem jako je klid na lůžku, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je absence tradiční poporodní péče, která se dříve předávala jako mezigenerační moudrost mezi babičkou, matkou a dcerou nebo jejímiž nositelkami byly porodní báby, kterým právní prostředí od půlky dvácáteho století znemožnilo vykonávat tuto tradiční ženskou službu. Tím druhým je nekritická důvěra naší společnosti v moderní medicínu, která však úplně absentuje podporu šestinedělní péče a orientuje se až na následné řešení možných zdravotních problémů.

V kontextu současného boomu zdravého životního stylu je absence šestinedělní péče do očí bijící a nelogická. Vnímám, jak je důležité vrátit se k informacím starým několik generací a včlenit zpět do svého života jednoduché a logické dovednosti, které mohou podstatným způsobem zkvalitnit život všem. Ve smyslu rčení “spokojená máma, spokojené dítě”. Potažmo, “spokojený otec”.
 

Vnímání napářky v přírodních kulturách, aneb tělo potřebuje k regeneraci teplo.

 
V přírodních kulturách se o poporodním období mluví také jako o “mother roasting”, doslovně tedy o mateřském opékaní. Jedná se o dodávání tepla do těla matky a její prohřívání, podporu kontaktu kůže na kůži s novorozencem, která u mnoha národů probíhá v blízkosti ohně nebo dokonce nad ním, kdy je žena zároveň rituálně očišťována dýmem a chráněna před zlými duchy, kteří by mohli ohrozit její tělo, které se během porodu otevřelo, aby mohlo porodit dítě a během šestinedělí se pomalu uzavírá. Součástí této péče bývají běžně ženám podávány teplé bylinné čaje, masáže, sedací koupele, moxování a bylinné napářky v různém provedení.
 
Díky tomu, že jsem si sama vyzkoušela benefity poporodního napařování na sobě a pravidelně jej doporučuji ženám, které doprovázím k porodům a ženám, které se mi ozývají s prosbou o radu, chtěla bych se s vámi podělit o své zkušenosti a představit vám bylinnou napářku, při zachování jednoduchých pravidel, jako bezpečnou techniku poporodního hojení a prohřívání ženy.
 

Kdy můžete po porodu začít?

Neexistuje přesný čas. Kdy s napařováním po porodu začít. Svým způsobem je to procedura, která učí ženu sledovat své tělo a ve chvíli, kdy očistky změní barvu z červené krve na hnědou a znatelně zeslábne jejich intenzita, nastal ten správný čas pro zahájení nejlépe 30 denní kúry. 30 dní je takový průměr. Některé národy napařují 21 dní v řadě každý den, jiné až 90 dní.
 
Vzhledem k tomu, že každá žena je individualitou, bude i její tělo potřebovat k uzavření děložní tepny, která zásobuje dělohu krví jiný čas. Podstatné je vědět, že žena nesmí krvácet. Může se také stát, že přestanete krvácet a po napářce se zase v očistcích objeví čerstvá krev, v tom případě si uvařte maliníkový, kopřivový nebo kontryhelový čaj a lehněte si, je to známka toho, že vaše děloha je ještě oslabena a potřebuje odpočívat a vy spolu s ní. Dopřejte si několik dní klidu a pokud se již krev neobjeví, můžete pokračovat v napařování.

Nebudu vám doporučovat, který den po porodu je vhodné začít. Pokud si nebudete jisté, raději mi napište nebo se poraďte s některou z poskytovatelek napářky z vašeho okolí, najdete je na této mapě. S těmito ženami se také můžete domluvit na poskytnutí napářky nebo si zapůjčit pomůcky, pokud si nechcete pořizovat vlastní.

Jak si dopřát bylinnou parní lázeň?

Do hrnce s vařící vodou vložíte hrst (28g) bylinné směsi “Poporodní hojení” a vaříte 10 minut, aby se účinné látky z bylin dostaly do páry. Po zchladnutí na příjemnou teplotu se pohodlně usadíte na pomůcku k napařování a necháte na sebe působit teplou páru.

Můžete napřovat na napařovací pomůcce, kterou si můžete zakoupit na www.steamy.cz, půjčit viz výše nebo nechat vyrobit svým partnerem. Můžete však využít i jinou alternativní pomůcku, třeba toaletní mísu, židli, do které jste vykrojily otvor apod. Je však vždy důležité být obezřetná a dbát na příjemnou teplotu odvaru a stabilitu používané pomůcky. Nezapomeňte na deky a teplé ponožky.
 
 
tip: Jednu dávku bylinek můžete přelít během 24 hodin dvakrát. Bylinky do druhého dne uchovejte zcezené v chladu.
 

Bylinky vhodné do poporodní napářky

Bylinky, které jsou vhodné na napařování jsou obsaženy ve směsi Poporodní hojení a patří mezi ně: bazalka pravá, levandule lékařská, mateřídouška obecná, kokoška pastuší tobolka, maliník obecný, šalvěj lékařská, měsíček lékařský a dubová kůra.
 
 

Další bylinky, které můžete použít jsou: kopřiva dvoudomá, kontryhel obecný, růže stolistá…

Délka napařovací procedury?

Pokud se bude jednat o vaši první zkušenost s napářkou, nebo jste rodily před 38.tt či jste v průběhu těhotenství trpěly na vaginální infekce, zkraťte napářku na 10 minut. V opačném případě si užijte uvolnění a prohřátí v délce trvání 15-30 minut.
 

 
U napařování platí jedno zlaté pravidlo, a to, že krátké pravidelné napářky jsou účinnější než jedna dlouhá jednou za čas.
 
 
 
 

Kontraindikace

Poporodní krvácení
Horečka
Šestinedělí po císařském řezu
Varixy na vulvě
Nízký krevní tlak

 

 


Jaké benefity má ženská bylinná napářka v šestinedělí?

V šestinedělí má napářka nejsilnější účinky, protože čípek není ještě úplně uzavřen a tělo rychle regeneruje. Napářka vám pomáhá držet prostor pro sebe samu a stává se symbolem šestinedělní péče. Díky ní se o sebe naučíte pravidelně pečovat a vyhradit si čas pro relaxaci, což se vám bude hodit i v dalších životních obdobích, kdy můžete s napařováním pokračovat (už ne v takové intenzitě).

Můžete se také seznámit se studií, která se věnuje vaginální napářce a šestinedělí zde v tomto odkazu. Tuto studii provedla američanka Keli Garza a její tým.

Já vám nyní popíšu některé z benefitů a účinků poporodní napářky v bodech.

1. Intenzivní vystavení vulvovaginálního prostoru páře a intenzivní pánevní prohřátí zvyšuje cirkulaci krve v oblasti malé pánve a pomáhá tak dočistit dělohu, což má za následek zkrácení doby odcházení očistků. V některých tropických zemích se doporučuje po napářce prudké zchlazení, což je logické, protože cílem celé procedury není přehřátí organismu, ale příjemný a zdravý pocit v těle. Pokud vás tento postup láká, vyzkoušejte jej. Nezapomeňte však na to, že by po krátké vlažné sprše mělo následeovat alespoň 40 minutové lenošení v teplé posteli.

2. Teplé výpary plné účinných látek z bylin pomáhají dezinfikovat a hojit porodní poranění. Šitá tkáň, porodní poranění či jizvy nejsou kontraindikací. Nemusíte čekat do jejich úplného zhojení, postačí, když si připravíte napářku s jemnou párou a budete naslouchat vlastnímu pocitu. Pokud byste cítily diskomfort nebo pálení, pokračujte v napařování až za několik dní. Pamatujte, že napářka má být především příjemnou procedurou, která vás učí vnímat potřeby vašeho těla.

3. Tím, že se krví vyživená děloha rychleji zatahuje, zkracuje se také doba jejího zavinování, a tím také bolesti s ním spojené. Pro podporu zavinutí dělohy můžete bylinky vyvařené v napářkovém odvaru použít posléze na bylinné obklady, nebo si můžete z bylinek uvázat bylinnou kouli, vyvařit ji, sednout si nad páru a poté si udělat masáž teplou kompresí. Obě možnosti se s napařováním výborně doplňují.

4. Napářka stimuluje CNS a pomáhá spouštět oxytocin – hormon lásky, který má vliv na laktaci, vztah matky a dítěte, tlumí úzkost a zlepšuje spánek. Jakým způsobem k této stimulaci dochází zjistili vědci na univerzitě v Ohiu v roce 1986, když přišli na to, že pokud je stimulována pochva, čípek a děložní stěny, je stimulován bloudivý nerv, který tak pomáhá zvyšovat hladinu oxytocinu až o 200%. Vezmeme-li v úvahu, jak citlivá pochva a čípek po porodu jsou, není lepšího období na použití teplé vodní páry než-li nyní. Pokud žena v průběhu napářky kojí miminko, spouštěcí reflex je podpořen dvojnásobně. Díky tomu se napářka může řadit k technikám podporujícím kojení.

5. Po porodu je anemickým ženám doporučena suplementace železa, jejíž vedlejší účinek vede k zácpě. Napářka napomáhá velmi dobře s vyměšováním nejen stolice, tím že pomáhá k lepší peristaltice střev, ale je také močopudná.

6. Napářka je domácí parní saunou, otevírá póry a pomahá detoxikovat organismus, rozhýbává lymfu a také pozitivně působí proti zadržování vody v těle, snižuje otoky pochvy a napomáhá jí vrátit se do původního stavu.

7. Napářka napomáhá se stažením labií a pochvy.

8. Napářka podporuje hojení hemeroidů.

9. Napářka ošetřuje a změkčuje jizvy. Dokonce i ty z předešlých porodů.

10. Napářka je technikou, která preventivně působí na tělo a může tak předcházet vzniku pozdějších gynekologických problémů, což je jedním z velikých benefitů, pro který se ženy po celém světě napařují nejen v šestinedělí, ale také pravidelně po něm. (více v tomto článku)

11. Intenzivní aplikace tepla má vliv na svaly pánevního dna, děložní vazy a pomáhá navracet orgány do původní polohy.

12. Teplo navozuje stav klidu, relaxace a psychické pohody.

13. Napářka snižuje krevní tlak. 

 


 

Co když špiním stále i po šestinedělí?

Pokud budou lochie (očistky) odcházet i po šestinedělí, pokračujte s napářkou dokud se děloha nepřestane čistit. Pokud začnete krvácet, přestaňte. Krvácení je, jak už jsem zmínila výše, kontraindikací k napařování. 

Jak se rozloučit s bylinkovým šestinedělím?

Na konci šestinedělí si spolu s miminkem dopřejte společnou bylinkovou koupel a přidejte si do ní i květy, které máte ráda. Opláchněte se, osušte se a pomalu vědomě vykročte do života silná, zdravá a připravená čelit všemu, co vám přinese.

Na koupel můžete použít směs Poporodní hojení jejíž vůně vás provázela při napářce šestinedělím. Po uvaření nálevu jej vlijete do vany s teplou vodou, přidejte vaše oblíbené květy a užijete si teplou lázeň.

 

Pár slov na závěr…

Šestinedělí je dobou hájení matky a dítěte. V šestinedělí se zastavuje na 40 dní čas. Nenechte se o tento nádherný čas připravit a věnujte jej sobě a svému dítěti. Nenechte si podsouvat aktivity, které necítíte a užívejte si péči od všech, kteří vám ji s lásky k vám nabídnou. Nepřipadejte si líná nebo nepotřebná. Pamatujte si, že díky vědomě prožitému šestinedělí, a podpoře rodiny a nejbližších přátel, se z vás zrodí šťastná a spokojená žena, pro kterou bude navždy šestinedělí symbolizovat péči a lásku, kterou můžete dále předávat ve svém v životě druhým.
 
Pokud jste se rozhodla pro využití napářky ve svém šestinedělí, budu vám velmi vděčná, pokud se se mnou po jeho skončení podělíte o svou zkušenost a napíšete mi na monika@steamy.cz. Zároveň budu moc ráda, pokud se se svou zkušeností podělíte se svým gynekologem nebo porodní asistentkou a pomůžete mi tak rozšiřovat povědomí o této krásné technice mezi odbornou zdravotnickou veřejnost.
 
Děkuji…
s láskou

Monika

 
 
Nezapomeňte od konce šestinedělí myslet na svou pravidelnou očistu. https://www.steamy.cz/post/jak-zenska-bylinna-naparka-pusobi-na-zenske-telo-i-dusi
 
 
PS: Tento text sdílejte a rozšiřujte dle libosti, avšak vždy s plným odkazem na tyto stránky a mě jako autora. Děkuji.
 

Ženská bylinná napářka nenahrazuje lékařskou péči a je podpůrnou procedurou v péči o ženské zdraví.

 

Výhodné balení
Porodní balíček
Steamy®
Porodní balíček
Kód: PB
 
1 249 
Skladem5+ks
heartOblíbenýcomparePorovnat
Porodní balíček obsahuje bylinky a pomůcky pro předporodní, porodní a poporodní bylinnou napářku.
Poporodní hojení
Steamy®
Poporodní hojení
Kód: PH
 
od
79 
Skladem5+ks
heartOblíbenýcomparePorovnat
Bylinky pro vaginální napářku.
truckZdarma
Židlička Gazelle
Steamy®
Židlička Gazelle
Kód: GAZ
 
3 799 
Skladem5+ks
heartOblíbenýcomparePorovnat
Skládací židlička pro ženskou bylinnou napářku
phone
Zavolejte nám
chat
Nebo nám napište na
Přihlášení
Nemáte ještě účet?Zaregistrujte se.